lørdag 28. november 2009

Med inspirasjon fra Frankrike!Dette blir flammenes aften. Mannen i huset har alltid hatt lyst til å prøve seg på flambering. Om da landet ble valgt etter muligheter for flambering og tilgjengelig vin, eller om det var motsatt, skal være usagt. Men i kveld skal det prøves, lekes og testes :) Endelig har det også blitt "nærmiljøpol", og man skal jo sponse butikkene i nærområdet.

Kreps i champagne Kreps
50 g smør
3 stk sjalottløk, finhakket
salt og pepper, kvernet
1 ss Cognac
2 dl Tørr champagne
2 dl Kremfløte
2 krm kajennepepper
1 ss estragon/ friske urter

Gjør i stand krepsen ved å løfte opp halefinnen og vri ut den sorte strengen. Vask og tørk.
Smelt smøret i en panne. Tilsett løk, og fres den under omrøring i ca 3 min. Tilsett kreps og la trekke under omrøring i ca 5 minutter. Krydre med salt , pepper og hell i cognav. Tenn på og rist pannen til flammende har slukket. Tilsett musserende og kok opp. La det surre i 5 minutter under lokk.
Ha krepsen over på serveringsfat og hold den varm. Ha i fløten. La væsken få koke inn til det halve over sterk varme. Smak til med kajennepepper og sil sausen over krepsen. Strø over urter og server.
Vinforslag: Pett Bourgeois, Sauvignon Blanc

Pernodflambert kveite
4 appelsiner
4 mellomstore fennikler
1 ss olivenolje
600 g kveite
4 cl pernod
1 dl kremfløte
Dill
Skjær skallet av to av appelsinene.. Skjør appelsinene i biter. Press saften av de to andre appelsinene. Skjær fenniklene i tykke båter. Varm olje i stekepanne og stek fenniklene i 4 min. Skjør fisken i 4 deler. Legg dem i pannen mellom fenniklene og stek de gyldenbrune på den ene siden. Snu fisken og krydre med salt og pepper. Tilsett vanløtter, appelsinsaft og appelsinbiter. Hell pernod over retten og tenn umiddelbart på så det flamberer. Tilsett fløten når ilden har slukket og la retten småkoke i 4-5 minutter. Pynt med dill. Server med saltbakte poteter.

Vinforslag: Sancerre, Grande Reserve

Franske oster med appelsin, aprikos og nøtter
Brie
Chaumes
Rugkjeks
Appelsin og aprikos:
Ha aprikoser og vann i en kjele, sammen med revet appelsinskall og saften fra appelsinen, og en god klype safran.. Kok under lokk i ca 30 min. Ta av lokket og ha i sukker og 1 ss honning, fortsett og kok til ønsket konsistens.
Vinforslag:

Krydderstekte pærer i sabayonnesaus
100 g sukker
2 kanelstenger
1 vaniljestang
3 stjerneanis
nellikspiker
1 ss grønn pepper i lake

1 dl hvitvin
1 dl vann

4 pærer
2 ss smør
4 eggeplommer (80 g)
1 1/2 ss sukker
1 dl champagne eller appelsinsaft og pærebrennevin.
1 1/2 ss finhakka pistasjnøtter
Smelt sukker i en kjele til karamell.Tilsett krydder. Tilsett vin og vann litt etter litt i den varme karamellen og la det koke i 10 minutter.

Skrell pærene og ta ut kjernene. Trekk pærene i karamellen i 20-25 minutter, til de er møre og gyllenbrune. Ta pærene opp av karamellen og sett til side. Kok inn karamellen til den tykner og rør inn smøret.
Pisk eggeplommer, sukker og champagne i vannbad til luftig og skummende eggedosis. Tilsett eventuelt appelsinsaft og pisk sausen til den er kald. Legg den på tallerken med en skje karamellsaus over. Dryss pistasjønøtter på pærene og legg pærene på sausen.
Vinforslag: Champagne

Vurdering:
Kajennepepper gjør susen, flambering var gøy, og ikke vanskelig :). Sausen smakte himmelsk.
Åh, denne retten var gøy. Var den første beskrivelsen som kom av hovedretten. Litt annerledes smaker enn det vi er vant med, men utrolig godt. Enda mer spennende enn forretten. Fantastisk, denne vil vi lage oftere. Og hvorfor glemmer vi at det går an å handle kveite? Så god fisk da. Mmm. Anbefales.
Ost er deilig, Vegard blir flinkere og flinkere til å spise det. Og med de deilige aprikosene...
Desserten er bare helt perfekt. Vi er mette!

1 kommentar: