søndag 5. desember 2010

Hjemmelaget sylte


Ingen jul uten hjemmelaget sylte. Jeg (Grete) har vært med på å lage hjemmelaget sylte av grisehode til jul siden førskolealder. Jeg starta med å blande krydderblanding og klippe gelatinplater før jeg kunne lese. Og har deretter gått gradene fra å rense hønsekjøtt, legge lagvis i sylta (eventuelt syltedesign), rense grisehode, surre sylta og forberede grisehode til koking.
Nå er det syltelaging første helga i desember hvert eneste år.
Fra gammelt av lagde man 1 sylte av et halvt grisehode, hvis hode har mye kjøtt på seg blir det en liten sylte av dette. Jeg har prøvd det også. Grisehodene er imidlertid ganske variable i forhold til mengde kjøtt og derfor så bruker vi en blanding av grisehodekjøtt og annet kjøtt.

I år lagde vi tre store sylter og brukte følgende kjøtt:

1 grisehode (to halve)
2 høner
2 svineknoker

Det er ikke alle steder man får bestilt grisehode, så gå til en slakter. Vask grisehode godt, og la det ligge i vann 1 døgn før bruk, skift vann på det flere ganger.

Hodet kokes i lettsaltet vann med hel pepper og laubærblader. Legg hodet med svorsiden ned, og kok det i snaut to timer, eller til det ikke kommer blod i vannet når du stikker i det.

Høne og annet kjøtt kokes for seg selv. (Her har du mulighet til å koke god kraft etterpå. )

Krydderblanding til 1 sylte:
1 1/2 ss salt
1 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts allehånde
1 ts ingefær
2 ts gelatinpulver (kan også bruke gelatinplater)

Finn fram en bolle med høye, rette kanter (små kakebokser fungerer fint). Legg oppi et godt oppvridd klede (Må være så stort at det går rundt sylta) oppi bollen.

Ta opp det kokte kjøttet. Skjær av litt svor som legges i bunnen av bollen. Skjør kjøttet av i tynne skiver, mens det er varmt, og legg dette lagvis i bollen med krydderblanding og gelatin mellom. Avslutt med svor på toppen.

Brett kledet fast sammen om sylta og surr tett med bomullstråd. Sylta legges tilbake i kraften og trekkes i ca 1 time på 80 grader.
Ta opp sylta og la den hvile ca 15. min før den legges i press. Presset skal først være lett, og så fastere når sylta er mer avkjølt. La sylta ligge i press i 6-8 timer, eller over natta.


Ta av kledet, skjær sylta i tynne skiver, og server med ferskt grovbrød eller lefse og grov sennep.
Da er det jul!
4 kommentarer:

 1. Ser kjempegodt ut. Må innrømme at terskelen her er såpass stor at det blir flere runder med kjøpesylte.

  SvarSlett
 2. Det er selvfølgelig en mulighet for at akkurat sylte er noe man må ha vokst opp med.. Iallfall hodesyte. Ellers kan vi arrangere et kurs hos oss neste jul!

  SvarSlett
 3. Ikke jul uten grisesylte men hva menes med eitil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må være en trykkfeil, men jeg finner den ikke.

   Slett