søndag 1. november 2009

Eventyrlige Marokko!

Å lage mat fra et land vi aldri har vært i er spennende. Men etter litt leting i oppskriftsjungelen, så ble vi overbevist. Vi MÅ bare prøve å lage mat fra Marokko.. Og etter dagens handletur med posene fulle av grønnsaker, urter og krydder, er jeg overbevist. Enda før maten er i gang. Og det lukter deilig.
Nå er det sånn at vinmonopolet ikke akkurat er fullt av Marokkansk vin, det finnes noen men de må bestilles, og vi var ikke tidlig nok ute til det. Så vi kjører Portugisisk vin i kveld, og satser på at de er gode naboer :)

Forrett:
Agurksalat, aubergindip og marrokanske brød.

Marrokansk brød
1 kg hvetemel
1 ss salt
25 g gjær
1 ss sesamfrø og anisfrø
4 dl lunket vann

Bland mel, gjær, salt og vann som til en vanlig gjærdeig. Gni inn anisfrø og sesamfrø med litt vann når deigen er passe fast. Kna lenge.
Del deigen i tre og lag runde brød, som du klapper flate til ca 2 cm tykkelse. Hev i 60-90 minutter. Prikk brødene med gaffel og stek ved 200 grader i 30 minutter.

Agurksalat
2 agurker
150 g fetaost
1 rødløk
2 ss dill
1 ss mynte
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt
pepper

Skrell agurkene og del på langs. Skrap ut frø. Skjær dem i tykke skiver og bland med smuldret feta. Knus mynten i en morter og rør den sammen med olje og sitronsaft. Klipp dill over. Smak til med salt og pepper og ha det over salaten.

Aubergindip
2 stk auberginer, skrell og skjer i 2 cm store terninger
3/4 dl olivenolje
2 ++ hvitløksfedd
3 ss sitronsaft
2 ss sesamolje
nykvernet pepper
paprikapulver

Damp auberginene i et dørslag over kokende vann i 30 minutter. Mos auberginene og bland med resten.
Rør sammen og avkjøl.
Pynt med oliven og cajennepepper.


Vin: Sola de Serrade, Alvarinho 2008, Portugal.

Hovedrett:
Couccos Marrakesh
3 stk kyllingfilet
200 g benfritt lammekjøtt
2 stk løk
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt chilipepper
1/2 g safran
1/2 ts malt spisskummin
4 dl vann
1/2 gul squash
2 stk gulrot
1 stk grønn paprika
2 tomater

Skjør kjøttet i terninger. Løken i båter. Varm olke i stekepanne og ha i kyllingkjøttet. Stek til det er hvitt. Ta opp kjøttet og stek lammekjøttet til det er brunt. Legg i løk, krydder og sstek videre i et par minutter. Hell over vann og la gryten trekk i 30 minutter.


Skjær opp grønnsakene i store biter. Legg i grønnsaker og kyllingkjøtt. Kok videre i 5- 10 minutter. Ha i tomatene til slutt og la dem bli varme. Kok couscos etter anvisning på pakken.

Vin: Farizioa, Vinho Regional alentejano 2007, Portugal

Dessert:
Appelsinsalat
6 store appelsiner
210 g sukker
Vann
3 ss honning
Frisk mynte
uasaltede pistasjnøtter

Ha 200 g sukker i en panne med 2, 5 dl vann. Rør til sukkeret er oppløst. Kok opp under omrøring.
La det koke til sukkeret har blitt karamellisert. Kok opp 1,5 dl vann. Ta kjelen av varmen og hell vannet i sukkerlaken. Sett til side og avkjøl. Skjør det ytterste skallet av appelsinene og del det i tynne strimler.
Ha skallet i en panne, forvell i litt vann. Slå av vannet og ha skallet i et dørslag, skyll skallet under rennende vann.
Legg skallet i stekepanne med 1o g sukker og litt vann. Sett stekepannen over svak varme, rør til sukkeret er oppløst. Kok til skallet er karamellisert.
Ta det karamelliserte skallet opp av pannen og legg på rist, til det stivner.
Skrell appelsinene og skjær dem i tynne skiver. Legg dem i karamellsirupen. Skjør mynteblader i strimler. Ha i honning og mynteblader. Avkjøl i flere timer.
server med ristede pistasjnøtter og karamelliserte appelsinskall over.

Vurdering
Problemet med forretten var at det var usedvanlig vanskelig å stoppe. Alt var mye bedre enn det så ut til.. Passer også til hverdagsmat, eller på et tapasbord, koldbord eller sånn der.
Vinen var mer enn drikkbar. :)
Godt, couscos er kult! Veldig stilig at både kylling og lam var blandet. Kjøttet ble utrolig mørt og saftig. Kunne gjerne hatt dobbel mengde krydder.
Til rødvinen sier Vegard bare : Mmmmh, og så mørkerød da!

Forrett og hovedrett kan gjerne serveres samtidig. Helt perfekt til en god kveld med venner!

Desserten var ti ganger mer eksotisk enn appelsinalat høres ut som. Krever litt forarbeid, men kan gjøres klar mange timer i forveien.


Åh.. idag er vi bare helt stu mette..Jeg vil bare velte meg over..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar