lørdag 20. oktober 2012

Lammelår av villsau med ovnsstekte grønnsakerVillsau er en fantastisk variant av kjøtt. Smaker som en blanding av fårekjøtt og mildt viltkjøtt. Magert og smakfullt! Ikke nødvendigvis lett å få tak i, men du kan bestille hos den lokale slakteren, eller hos en du kjenner som driver med villsau. Vi har anskaffet oss villsaukjøtt fra Flekkerøya.


1 lammelår
Salt
Pepper
1 ts Cummin
1 ts Cajennepepper
1 ts Knuste enebær
Saften av 1/2 sitron
4 fedd hvitløk


Gni inn lammelåret med krydderblandingen. La det ligge slik over natten, eller fra morgenen til når lammelåret skal benyttes.

250 g småtomater
300 g sjalottløk
250 g aromasopp
1/2 sellerirot
250 g brekkbønner.

Legg grønnsakene over i formen med lammelåret når det er ca 1 time igjen av steketiden, spar tomatene til det er ca 20 min igjen. Legg over smør på lammelåret og  hell over vann flere ganger under steketiden. Brekkbønnene kokes i 4 minutter i vann og danderes med de andre rett før servering.
Stek lammelåret  i en form på 175 grader i ca 2 timer, eller til kjernetemperatur er ca 66 grader. Bruk gjerne steketermometer.

Saus
1/2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss smør
1 ss balsamicoeddik
1 ss honning
1 ts grovmalt pepper
2 dl rødvin
2 dl fløte
2 ss fersk timian
kraft fra formen med lammelåret.

Stek løken i smøret, og la den surre til den blir myk. Ha i balsamico, honning og rødvin. La det småkoke til rødvinen er halvert. Ha deretter i fløten, og la sausen småkoke til fløten tykner sausen noe. Når lammelåret nærmer seg slutten av steketiden heller du kraften fra formen over i basen til sausen som står og småkoker på platen. Smak til. Juster tykkelsen med litt maisenna ved behov.
Rør inn finhakket fersk timian rett før servering.

Legg grønnsaker og oppskjært lammelår på serveringsfat.

Server med hjemmelaget potetstappe med timan og et rødvin fra Piemonte området, feks en Barbera d`Alba, Bersano.
 

21 kommentarer:

 1. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, og hjelp til å spre det gode matbudskap!

   Slett
 2. Svar
  1. I nærområdet vårt finnes det ildsjeler som driver sauehold med spesielle raser ute på øyene i skjærgården, kjøttet får et tydelig preg av skog og lyng.
   Oppskriften fungerer selvfølgelig også fint med vanlig lammelår.

   Slett
 3. hvor er min "lokale slakter"????????
  hvilken verden lever du i?

  SvarSlett
 4. Skulle gjerne visst om noen som leverte villsau (eller ursau) på østlandet.

  SvarSlett
 5. når dere omtaler dette burde dere kansje gi litt mer info om hvor man kan få tak i dette i norge!

  SvarSlett
 6. Ser det er interesse for hvordan man får tak i villsau. Vi holder til i Kristiansand, og kjøpte kjøttet hos Flekkerøy Utegangersau. Et kjapt google-søk (søkeord: villsau, steinaldersau, utegangersau) viser at det finnes virksomheter som driver med dette over hele landet.
  Vil også tro det går an å sende en forespørsel til Norsk Villsaulag på www.villsau.no.

  SvarSlett
 7. Elin J. Ulveseth Minde, FJELL24. oktober 2012 kl. 21:14

  Sjå til Sotra og STRILALAM!!! Vi har mykje villsaukjøt (og vanleg sauekjøt) på lager:-) Garantert topp kvalitet grunna seriøse produsentar, kort transport til slakteri ( = minimalt med stress for dyra)og lang modningstid i eige foredlingslokale. Sjekk ut strilalam.no for bestilling, eller kom på besøk i butikken vår på Algrøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Sender dere over hele landet?

   Slett
 8. Og så burde det prates mer om Spælsau og kjøttet fra den. Helt fantastisk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner ikke til kjøttet fra den, men det minner kanskje litt om villsau kjøtt? Det er godt å vite at det er mer å prøve :)

   Slett
  2. Kjøttet er mer marmorert og har en mild men utprega "egen" smak av alt det spennende den spiser - den beiter jo helt annerledes enn norsk kvit sau. Spælen beiter mye med hue opp og er glad i busker,trær,bar,bark i tillegg til alt den finner om den legger hue ned.

   Mine kunder sier de er i "lammehimmelen" når de spiser kjøttet - og jeg har også fått folk til igjen å spise lammekjøtt etter å ikke ha rørt dette på tiår, da de synes ofte vanlig lammekjøtt smaker "våt ullsokk".

   Men ingen slakterier merker dette kjøttet med det navnet det fortjener - derfor har vel også villsaukjøtt blitt så populært; noe nytt, merka som det det faktisk er og sikkert veeeeldig godt (har ikke smakt selv).

   Slett
 9. Jeg får villsau fra Tarva, et lita øy utfor Fosen i Nord-Trøndelag. Helt fantastisk kjøtt.
  Også jeg stekte et villsaulår i helgen. Brukte kun salt, pepper og olivenolje, og traff perfekt med steiketid. Ble servert med mandelpotet, sellerirotmos og kokt thailandsk gresskar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres fantastisk godt ut det også.
   Vi har heldigvis mer villsaukjøtt i frysen, så da kan vi se fram til flere middager med dette fantastiske kjøttet.

   Slett
 10. Tilbake til selve oppskriften da, dere.

  Prøvde denne og det ble himmelsk! Takk for at du delte den med oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig hyggelig tilbakemelding!

   Slett
 11. Hvor mange personer er oppskriften beregnet på? Vi blir 10 rundt bordet...☺️

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager altfor sen tilbakemelding. Lårene til villsau er ofte mindre enn andre lam, så denne oppskriften passer til ca 4-5 personer. Håper dere fikk et hyggelig måltid alle 10, selv om vi ikke fikk svart.

   Slett