fredag 25. februar 2011

Bare barnemat?

Bare barnemat
Hva gjør man for å unngå at middagene bare inneholder pannekaker, spaghetti med kjøttdeig, tomatsuppe, pizza og pølser?
Det er jammen ikke så lett å lage mat til barn alltid. Det ser ut til å gå i perioder, noen ganger spiser de lite og noen ganger spiser de alt. Uten at det akkurat ligger rett opp i dagen hva som er den store forskjellen. Barns matvaner kan altså se ut til å ligge innunder en viss mystikk.

Ønskemeny
Med godt hell har vi spurt barna om hva de har lyst på til middag, Og da gjelder det å ikke spørre spørsmålet sånn , men å spørre f. eks om hva de har lyst på som de aldri har smakt før? Eller bla i en kokebok og spørre om det er noe som ser godt ut i kokeboka? Vi har da fått svar som bl.a kinesisk mat, kalkun, marinerte kyllingklubber, canneloni og indisk gryte. Det mystiske er at når rettene da har blitt innfridd så er de flinkere til å smake, enn hvis vi bare har bestemt retten.
Vi har også invitert ungene til å lage ønskemeny “som om de var på restaurant”. Det ble godt for både små og store:
Småtrollas ønskemeny
Grønnsaker
Ungene våre er iallfall mye mer glad i rå grønnsaker enn i kokte eller wokede grønnsaker, uansett hvor lite eller riktig vi syns vi har gjort det. Men hvorfor ikke tilfredstille akkurat dette ønske ved middagsbordet? Grønnsaker og dipp som tilbehør er populært hos oss. Oppkutta gulrot, agurk, småtomater, brokkoli og eplebiter. Legg de ferdig oppkutta i en med bolle iskaldt vann med isbiter så blir de skikkelig freshe og sprø til de skal serveres.
Lag en dipp med et beger matyoughurt eller rømme som base og bland i:

1 ts ferdig pesto
2 ts ferskpresset sitronsaft
½ hvitløksfedd
2 ts god olivenolje
Litt grovkvernet pepper tilslutt

Hvis ungene helst vil ha den ferdige dipblandingen fra Maarud, og ikke liker de grønne prikkene pestoen gir, så kan du bruke samme blandingsforhold men erstatte pestoen med 2 ts rødt grillkrydder

Spiser du pizza i helga, men er lei av å alltid ha den samme?Hvis du er lei av å alltid lage den samme pizzaen eller eventuelt bestille den samme pizzaen så kan du lage pizzaverksted. Da får ungene bestemme selv hva de vil ha på, og ofte prøver de da mer, fordi det er morsomt. Dessuten så kan du da også lage favorittpizza til deg selv. Se hvordan her: Pizzaverksted
Snart sommer og pølsetid
Er du som meg at du på våren blir veldig lei av sommergrillavslutninger med pølser? Det er fullt mulig å ta med seg noe annet som er nesten like lettvint. Og jeg skal love deg at foreldrene som står rundt grillen med pølsene sine vil syns at din mat ser minst like god ut. Lag klar kyllinggrillspyd hjemme kvelden i forveien, de steker på omtrent samme tid som pølser og fungerer bra på både engangsgriller og store felles grilltønner. Men husk å marinere kyllingen ellers vil den bare sette seg fast. Kyllingbitene kan du spise i lompe eller pitabrød, eller bare gnage rett av pinnen med litt fersk loff ved siden av.

Kutt kyllingfiletene i passe store biter. Lag marinade med pesto, hvitløk, sitronsaft, olivenolje og hvitløk og putt bitene i en pose i kjøleskapet i en times tid. Legg grillspydene i vann og trespydene og legg de klar i kjøleskapet kvelden i forveien. Du kan også lage opp flere og putte dem i frysen med folie rundt. Vil du heller ha kyllingspidd med smak fra Asia så bruker du den oppskriften her.

Et annet alternativ kan være å bruke kamskjell . Barna her i huset blir definitivt ikke med på den ideen, men jeg har testa det ut og det går helt utmerket å grille kamskjell til meg selv, samtidig med at jeg griller pølser til ungene på en engangsgrill. Og en god tomatsalat med mozarella fungerer utmerket til begge deler. Bare prøv!

Pølse!Enhver barnefamilie skal ha noen middager med pølse. Det er lov (for andre også selvfølgelig). Men det skal ikke mye til å lage middagen litt mer spennende. Lag hjemmelagd potetmos ved siden av, det er enkelt og kjapt, en god tomatsalat passer utmerket til pølse og en liten skål med finhakket chili og friske urter til å strø over. Kjøp middagspølse, den smaker mer, eller gå innom den lokale slakteren å få supergode pølser. De koster ofte litt mer, men tar det igjen mangedobbelt på smaken.

Potetmos
Poteter
Melk
Smør
Salt og pepper
Muskatnøtt
Litt revet parmesan


Kok poteter til de er møre. Hell av vannet. Ha en god klatt (2 ss) smør oppi potetene, og mos potetene godt, ha i melk til ønsket tykkelse på mosen og rør kraftig rundt. Smak til med salt og pepper, litt revet muskatnøtt og eventuelt litt revet parmesan. Ha urter i en skål ved siden av så kan de som vil strø over.

Tomat og mozarella salat
Tomater
Rødløk
Mozarella
Basilikum eller bladpersille

Vinagrette:
2 ss olivenolje
1 ts hvit balsamico
1 hvitløksfedd
1 ss presset sitronsaft
grovmalt pepper
Skjær tynne skiver av tomater og rødløk, riv mozarella over, og bland sammen. Lag vinagrett og rist godt sammen. Risle over salaten. Strø basilikumblader eller bladpersille eller begge deler over tilslutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar