fredag 13. august 2010

Bursdagsmiddag til Frida

Litt forsinka feiring av Fridas 20 års dag. Denne gangen med en spesialkomponert 4 retters basert på kjøttretter. Vinene ble tatt av husets "taxfreeutvalg" etter sommerens ferieturer.

"Vekomstdrink" Kamikaze
2 cl vodka
2 cl contreau
1 cl limesaft
1 cl sitronsaft

Shakes med isbiter. Siles i glass. Fyll opp med tørr hvitvin.

Forrett 1
Squashruller med parmaskinke
1 squash
1-2 ss rapsolje
50 g rucola, hakket
skallet fra 1/2 sitron
1 ss ferskpresset sitronsaft
salt
4 skiver parmaskinke i tynne skiver

Bland rucola, kremost, sitronskall og sitronsaft. Smak til med salt.
Skjær squashen i tynne skiver på langs, pensle skivene med olje og grill dem på middels varme til de har fått pene grillstriper.
Legg en parmaskinke på hver squashskive. Ha litt kremost på og rull sammen.

Forrett 2
Indonesiske kyllingspidd med peanøttsaus og myntechutney
2 kyllingfileter
Grillspyd i tre
1 rød chilipepper
2 ss revet ingefær
3 hvitløksfedd
saften av 1 1/2 lime
1 ss støttet korianderfrø
3 ss olje
1 ss sesamolje
1 ss honning
2 ss olje

Bland marinaden. Finhakk chili, hvitløk og riv ingefør. Støt korianderfrøene i en morter. Rist korianderen i tørr panne i 1 minutt under stadig omrøring. Hell i olje og resten av ingrediensene til marinaden. La alt bli varmt, og deretter avkjøl i pannen.

Skjær kyllingfileten i små biter og ha dem i en bolle og hell marinaden over, bland godt og la det stå kaldt i min 2-3 timer.

Tre kyllingbitene på våte trespidd og grill dem på grill i 7-8 minutter. Vend spiddene ofte.

Peanøttsaus
200 g ristede peanøtter
3 sjalottløk
3 hvitløksfedd
2 ss olje
3/4 ts kajennepepper
2 ss honning
3 dl vann
1 dl kokosmelk
3-4 ss limesaft
1/2 ts salt

Hakk nøttene grovt. Finhakk løk og hvitløk. Hell olje i panne på middels varme. Fres løk og hvitløk. ha i nøtter. Lrydre med kajennepepper og honning. Hell i vann og kokosmelk. La det koke opp og deretter småkoke i 15-20 minutter uten lokk til sausen blir tykkere i konsistensen. Rør ofte. Hell til slutt i den pressede limesaften. Smak til med salt og lime. Server sausen varm.

Hvis sausen bare skal benyttes til forrett, kan oppskriften halveres. Denne her holder til et større antall grillspidd.

Myntechutney
3 ss sitronsaft
1 1/4 dl mybteblader
1 grønn chili uten frø
1 teskjespisskummen
1 teskje sukker
1 ss revet ingefær
5 ss naturell youghurt
Event. salt og pepper

Bland ingrediensene og rør inn youghurten til slutt. Sett kaldt fram til servering. Chutneyen kan med fordel lages noen timer i forveien slik at smakene "setter" seg

Hovedrett
And med mango og vårløk
3-4 andebryst
2 godt modne mangoer
6 g ingefær
1 lime
1 ss sukker
2 ss hvitvinseddik
1 dl hvitvin
1 dl andekraft (du kan også benytte kyllingkraft)
1 bunt vårløk
2 ss honning 1 ts finhakket chili
Solsikkeolje
Salt og pepper

Skjær vekk fett rundt kantene på andebrystene. Rut fettet som er igjen, og gni inn kjøttet med salt og pepper i god tid før steking. Stek andebrystene med skinnet ned, på middels varme i 8-10 minutter til skinnet er sprøtt. Snu kjøttet og stek noen minutter til, øs over stekesjy av og til.

Fjern stenen fra den andre mangoen og kjør den til en tykk pure i en blender. Smelt sukkeret til lys karamell i en kjele. Tilsett eddikk og la den koke nesten helt inn. Tilsett hvitvin og la denne også koke nesten helt inn. Tilsett andekraft og finhakket ingefær. La det koke inn til ca halve mengden før mangopureen tilsettes. Sil sausen og smak den til med saften av lime, salt og pepper. Spe event ut sausen med kraft eller vann.

Del mangoen i passende firkanter, kutt vårløk i 3-4 cm store biter. Stek vårløk og mangobiter raskt i varm olje.

Smelt honning og chili i en stekepanne, legg i de ferdig stekte andebrystene og glaser dem på begge sider.

Skjær andebrystene i trekantstykker. Dander og server.

Vi brukte couscos som tilbehør.
Kok couscosen som angitt på pakken. Bland i saften av 1 sitron og 1 ss grovmalt pepper før servering.

Dessert
Bæris med marengs
350 gram fryste bær
2 dl crame fraishe
1 dl melis

Ha bær, creme fraishe og melis i en blender og kjør til konsistensen er iskrem eller tykk smoothie. Sett dette i frysen.

3 eggehviter
3/4 dl sukker

Pisk eggehviter stive, og pisk inn sukkeret, litt og litt. Pisk til marengsen er stiv.

2 bananer,
2 nektariner
revet skall og saft av 1 lime
1 dl ristede mandelflak

Kutt terninger av bananer og nektariner og bland dette med limesaft, limeskall og mandelflak. Fordel frukten i bunnen av fire høye glass. Ha bær isen over. Legg marengsen på toppen og sett glassene i den varme stekeovnen. La ovnsdøren stå åpen og gratiner marengsen under grillen til den har fått fin farge.

Torunns vurdering av kveldens meny:
En fantastisk deilig kveld for verdens beste 20-åring!

Forrett 1:
Utrolig deilige smaker i sammen, med perfekt grilla squash rundt!

Forrett 2:
Noe av det beste eg har smakt noen gang - kombinasjonen med peanøttsaus og myntechutney til grillspyd var perfekt.

Hovedrett:
And, mango og coscos - deilig!

Desserten:
mmmmm

Kombinasjonen mat og vin:
Vinen fungerte perfekt og alle flaskene blei på utrolig vis heilt tomme...








Kilder og inspirasjon: Enkelt og perfekt, Tinas beste, Kjærlighet oliven og timian, Mat og vin, Frisk og fristende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar