søndag 20. februar 2011

Kamskjell, hjort og sjokolade med mye attåt

Kveldens treretters med besøk ble vel gjennomført nærmere tidspunkt for nattmat enn at det kan kalles middag. Treretters blir det likevel i følge god tradisjon. Kveldens treretters ble lagd uten sauser som skal koke i timesvis, så for dem som blir skremt av lange forberedelser er denne menyen perfekt. Bortsett fra desserten, men den tåler imidlertid flere dager som ferdiglagd i frysen.

Kamskjell med vårløk og sylta ingefær


Vi benyttet frosne hele kamskjell til denne retten, de har mye mer smak enn de frosne kamskjellmuskelene. Finner du hele ferske kamskjell, så er det selvfølgelig å foretrekke. Men det får man ikke bestandig tak i. I tillegg til smaken, så blir retten mye penere om du kan servere det i skjellene. I gode butikker kan man ofte få bestille frosne, hele kamskjell. Oppskriften under er til 3 personer:

6 hele kamskjell
4 vårløk
2- 3 biter syltet ingefær
1 ss ingefærlake
saften av 1/2 sitron
2 ss sherryeddikk
4 ts usalta smør
gressløk
grovkvernet pepper
2 ss peanøttolje

Rens kamskjellene. Her kan du lære hvordan. Spar på muskelen og rognen. Spar fire skjell og vask den dype delen av skjellene. (Skjellkraften kan det lages en utmerket saus av til en annen rett hvis du vil spare på denne) Varm oljen og stek kamskjellene raskt på hver side på middels temperatur. Legg de på fat, mens du gjør resten.

Kutt opp vårløken i ca 3 cm lange biter. Gjør klar en blanding av sherryeddik og sitronsaft. Stek vårløken raskt på sterk varme og hell over blandingen av sitronsaft og sherryeddikk. Demp varmen og la det koke i 2-3 min. Rør inn skivede syltet ingefærbiter og laken fra ingefæren. Legg en tredjedel av blandingen i tre skjellene, og legg en kamskjellmuskel + event. en rogn på toppen av blandingen. Legg en ts usaltet smør i hvert skjell. I det fjerde skjellene legger du de tre kamskjellmusklene som er til overs, med en klatt smør over. Sett skjellene i en langpanne og stek i 2 minutter på øverste rille på 220 grader.
Ta ut skjellene og anrett med grassløk, balsamicosirup, sitronskiver og den andre kamskjellmuskelen ved siden av skjellet.

Vinforslag:
Solar de Serrade 2009, Alvarinho

Hjort med aprikos og chilichutney, sjokolade(!))saus, brekkbønner og sopp


Ingredienser til 3 personer:

Amadinepoteter:
10- 12 poteter
3 ss usaltet smør
Salt
Pepper
Timian

Del potetene i 2 og legg dem i en ildfast form. Legg små klatter av smør over og strø maldon salt og grovkvernet pepper over. Dryss litt frisk timian over til slutt og sett dem i ovnen på varmluft på 225 grader i ca 20 min, eller til potetene har fått farge og er møre.

Aprikos- og chilichutney:4 friske aprikoser
2 ss olivenolje
3 cm chili, finhakket
1 ts sukker
½ ts smør
Salt

Grovhakk aprikoskjøttet. Fres det sammen med chili i oljen. Tilsett sukkeret og la det hele småkoke til det blir en kompott. Smak til med smør og salt.

Brekkbønner:
Stek i smør i ca 5 min på sterk varme

Sopp:
Her anbefales en skogsoppblanding. Men hvis det ikke finnes så kan man benytte aromasopp. Stekes med smør og pepper i 5 min.

Hjort og saus:
500 g hjortefilet
Salt
Pepper
Knust einebær
Timian
Smør
Olje
1 sjalottløk, grovhakket
1 liten gulrot, grovhakket
1 hvitløkfedd, grovhakket
1 ss sherryeddik
1 dl hvitvin
1 dl viltkraft
1 ss hele bringebær
2 ts sukker
40 g usaltet smør i terninger
20 g mørk sjokolade med 70 % kakao, finhakket

La kjøttet ligge i romtemperatur 2 timer før det skal stekes. Forvarm ovnen til 170 grader.

Krydre kjøttet med salt, pepper, einebær og timian. Brun kjøttet i pannen med like deler smør og olje. Tilsett grønnsakene etter hvert.

Ta kjøttet ut av pannen, og hell i sherryeddik, vin, kraft, bringebær og sukker. Skrap godt i bunnen av pannen med en tresleiv. La det småkoke i ca. 15 min. Sil sjyen og kok den inn til du har ca. ½ dl. saus. Ta kjelen av platen. Gi sausen et oppkok rett før servering og rør inn smøret og sjokoladen. PS: Det er viktig at sausen ikke koker etter at smøret er tilsatt, da skiller den seg.

Stek kjøttet i ovnen i intervaller på 2 min. x 5. Kjøttet skal hvile i 5 min. hver gang. La kjøttet hvile i aluminiumsfolie i ca. 10 min. før du skjærer det opp.

Vinforslag:Ripasso Valpolicella

Sjokoladeparfait med krydderkokte pærer150 g lys eller mørk sjokolade med 40% kakaomasse
1 vaniljestang
1 1/4 dl H melk
2 stk eggeplomme
20 g sukker
1 1/2 dl kremfløte

Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Splitt vaniljestang og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, frø og melk i en kjele og varm til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Hell den varme melken over eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell sausen tilbake i kjelen. Ha en bolle og sikt klar for å sile sausen.
Varm sausen mens du røre hele tiden for å hindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner skal den siles over i en bolle. Bland den varme vaniljesausen med den smeltede sjokoladen med en slikkepott. La sjokolademassen stå til avkjøling på kjøkkenbenken i 5 minuttter til den har en temperatur på 40 grader.
Pisk fløten til krem. Ven 1/3 av kremen i sjokolademassen med en slikkepott. Vend så inn resten av kremen. Fyll parfaiten i kremmerhusene og la dem stå minst 3 timer i fryseren.

Krydderkokte pærer
1 vaniljestang
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
50 g sukker
50 g rosiner
1 ts maisenna utrørt i 1 ss kaldt vann
2 pærer
50 g bringebær
50 g jordbær

Splitt vaniljestang og skrap ut frøene. Kok opp vaniljestang, frø, stjerneanis, kanelstang, vin og sukker i en kjele. Tilsett rosiner og la det småkoke i 1 minutt. Visp inn maisennaen. Skrell og skjær pærene i 1 cm terninger. Ha dem i kjelen og la det småkoke i 2 minutter. Ha i bærene etter at kjelen er tatt av varmen. Serveres lune ved siden av sjokoladeparfaiten.

Vurdering:
Dette ble etter vår smak en svært god meny. Hele kamskjell er utrolig gode på smak og den syltede ingefæren ga en god smakskombinasjon. Hjort er kanskje noe av det ypperste blant viltkjøttet og aprikos- chilichutneyen tilførte en fin sødme som følge til dette milde og karakteristiske kjøttet. Saus med sjokolade til vilt har vi aldri smakt før, men takker Sverre Sætre for en fantastisk oppskrift på sausen. En lettlaget og svært god saus. Det er en av de gangene man får lyst til å slikke tallerkenen:)
Sjokoladeparfaiten ga en fantastisk avslutning på kvelden, og ga overheadarkene (som ble brukt til form) et nytt og spennende liv. Tilbehøret gjorde at desserten slett ikke ble mektig, men at den kun smakte mer. Anbefales!Kveldens retter er hentet fra eller inspirert av dinmat.no og Sverre Sætre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar