lørdag 17. juli 2010

Søtt og fristendeJeg har de siste år fattet interesse for konditorkunstens mangfold av avanserte, og dekorative fristelser. Å fordype seg i en verden av kremer, marengs, sauser, sjoklolade, mousse og gelèer er en kilde til både vrede og fryd.

Min desserthistorie rommer både katastrofer (f.eks selvdruknet vaniljesaus i eget vannbad) og suksesser (himmelsk luftig campagne-sabayonne er en favoritt).Det er ingen tvil om at her er det grunnteknikker og tålmodighet som er alfa og omega. (Og digital kjøkkenvekt...)

Og det er kanskje det som gir den store gleden, at man ser at man behersker eggeplommens tykknende evner i saus og sabayonne, sukkerlakens mirakler i italiensk marengs, gelatinplatenes dissende forvandlingsprosess, også sjokoladen da....Ellers i vårt syn på matlaging, så pleier jeg og fruen å spre det glade budskap om at å tilberede mat fra bunnen av ikke nødvendigvis tar så mye lengre tid enn å tilberede ferdigmat.Med litt avanserte desserter er det nok dessverre ikke slik. Det bærer i stor grad perg av intervalltrening, korte økter med høy temperatur (hold alltid øye med grillelementet) og tilløp til krampe i ballongvispearmen avløst av to-tre timers ventepauser prisgitt kjøl eller frys.Men det er gøy, en fryd for ganen, og i gode øyeblikk også en fryd for øyet, så en utforsking av denne verdenen kan anbefales på det varmeste.

Men det skal sies at det er ingen skam i å velge enklere varianter heller, det hender også her i huset at det klarer seg med to-liters is og freia sjokoladesaus.Men et tips vil jeg anbefale selv den enkleste dessertsjel:

Neste gang du pisker krem, tilsett frøene fra en vaniljestang i fløten og pisk den for hånd med ballongvisp.

Forskjellen er ubeskrivelig, og akkurat dette tar faktisk ikke lenger tid enn å benytte maskineri.

(dog krever det litt mer energi fra kokken)

-Vegard-

Her er oppskriften til dagens fristelse (jeg doblet denne oppskriften):Jordbær- og chilikonfekt-100g hvit sjokolade, hakket

-100g kjeks knust

-500g frosne jordbær

-1/2 rød chili (med frø)

-saft fra 1 sitron

-100g sukker

-6 plater gelatin

-100g mørk sjokolade, hakket

-20g kokosfett

-ca 50g hvit sjokolade til pyntDekk en form med bakepapir (10x15). Smelt hvit sjokolade og bland med knust kjeks. Trykk massen godt ut i formen og sett i kjøleskap i 30 min.

Bland jordbær, sitronsaft, sukker og chili i en gryte, og kok på svak varme i 20 min.

Legg gelatin i bløt i fem min. Sil jordbær blandingen i en bolle, klem vannet ut av gelatinen ogrør den inn i den varme jordbær sausen.

Avkjøl litt, og hell hell den så over kjeksbunnen.

Sett i kjøleskap i tre timer.

Smelt mørk sjokolade og kokosfett i vannbad, hell den over gelèen og la den stivne,

Smelt hvit sjokolade i vannbad, hell den over i sprøytepose og pynt med tynne striper.

La stå i kjøleskap 1 time.

Ta konfekten ut av formen og del den i biter på 2x2 cm med en varm kniv, tørk og varm kniven mellom hvert kutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar