lørdag 23. januar 2010

Drømmer om New Zealand
Dagens utvalgte land er et av verdens mest isolerte land geografisk sett. Det bor fire millioner mennesker der og de fleste av disse har europeisk opphav. Landet er fullt av vakker natur. Noen har også sammenlignet det med Norge både naturmessig og politisk, uten at jeg kan utdype det noe mer enn det. Mer opplysninger om dette landet som ligger på andre siden av jordkloden kan du finne her
Men vi skal altså bare leke oss med maten som kommer
derfra, og som kan betegnes som ekte crossover mat.Skjell med chili og Lime
20 stk store grønnskjell
1 stk rød chili
3 stk sjalottløk
1/2 potte frisk koriander
1 stk lime
1/2 dl smelta smør
1/4 ts sukker

Strimle og hakke chilien. Finhakk sjallottløk. Hakk koriander. Press saften av en lime. Bland dette med smeltet smør i en bolle.

Legg skjellene i en ildfast form. Hell smørblandingen over. Sett formen midt i ovnen og gratiner til skjellene er gjennomvarme. 250 grader 5-6 minutter.

Vin: Fransk musserende

Indrefilet med kiwi og papaya
700 g svinefilet
2 stk kiwi
1 stk moden papaya
1 stk lime
1 1/2 dl creme fraishe
2 ss ripsgele
1/2 dl pinjekjerner
1/4 ts salt
1/2 ts pepper

Skjær fileten i litt tykke skiver. Krydre de med salt og pepper. Stek biffen på middels varme til de er gjennomstekt. ca 8 min. Legg dem til side for å hvile. Ta vare på stekesjyen.

Skrell papaya og kiwi og mos fruktene, tilsett saften av en lime. Fruktmosen røres med creme fraishe. Varm opp i steikepannen og smak til med ripsgele, revet limeskall , salt og pepper.
Medaljongene serrveres med fruktsaus. Et dryss av ristede pinjekjerner over.

Vi serverer ovnsbakte poteter med ruccula, aromasopp og småtomater til.
Pavlova
Dette er nasjonaldesserten fra New Zealand.

Marengs:
2 stk eggehvite
2 1/4 dl sukker
1 ts eddik
1 ts maisstivelse
1/2 ts vaniljesukker
4 ss kokende vann

Fyll:
2 dl kremfløte
4 kiwi
10 stk jordbær
2 pasjonsfrukt
1 ss melis
10 blad frisk mynte

Visp sammen ingrediensene til marengsen i en bolle, når den er stiv legger du den på et bakebrett. Enten i en stor sirkel på 24 cm til en felles "kake" eller lag små porsjonspavlova. Sett den i ovnen på 180 grader og senk etter ti mintter til 150 grader. Stek videre i 45 min.

Visp fløte med melis tl en stiv krem. Fordel kremen på marengsen . Ha kiwi og jordbær på kremen og mos noe av kiwien sammen med pasjonsfrukten til purè og hell over.
Vin: Italiensk Barbera d`astiVurdering


På grunn av snøfall var ikke bilen tilgjengelig før vinmonopolet plutselig var stengt. Derfor er vinene innenfor mulighetene som var i huset..


Grønnskjell, er godt men ikke bedre enn de litt mer tilgjengelige blåskjellene. Forretten kan lages med både blåskjell og kamskjell som godt alternativ. Men de er pene da.


Hovedretten var god. Det var morsomme smaker. Annerledes å bruke så mye frukt i sausen, men absolutt spennende. Det var sausen som "gjorde" hovedretten..


Når det gjelder desserten: Marengs, krem og frukt er alltid en vinner, men kombinasjonen av kiwi, jordbær og pasjonsfrukt gjorde desserten frisk og lekker. Sånn at den kunne gå i en egen mage...
1 kommentar:

  1. Hei!
    Vi er noen venninner som har vinklubb og møtes mer eller mindre uregelmessig. Jeg har invitert til smaking på vin fra New Zealand og menyen rapper jeg regelrett fra dere! Tusen takk :)

    Mvh Elin

    SvarSlett