torsdag 23. august 2012

Kjøttboller og pasta med verdens beste tomatsaus

Kjøttboller
Kjøttboller med pasta er en god klassiker. Fungerer både som hverdagsmiddag og som lørdagskos. Utsagnene om maten kommer rundt bordet, uten at vi må be om det: "I dag er det sånn skikkelig god middag, - det er kjøttboller." "Mmm, litt sterke, - men disse liker jeg" "Chili er helt greit, bare det ikke er paprika" Minstejenta bare gumler fornøyd uten et ord. Det er også et godt tegn.

Kjøttboller er enkelt, tar litt tid, men det er det verd!


Kjøttboller til 4 personer:
800 g kjøttdeig
2 egg
3 ss brødrasp
1 ts sennep
1 ts spisskummin
1 ts cajennepepper
1 ts paprikapulver
Saften av 1/2 lime
1/2 hvitøk uten fedd, finhakket
1 finhakket chili
1 ss balsamicoeddik
1 ts maldonsalt
Grovmalt pepper


Rør rundt kjøttdeig og egg til kjøttdeigen blir seig og alt har blandet seg godt. Ha deretter oppi resten og rør godt rundt. Du kan enten blande for hånd med en sleiv i en bolle eller bruke en kjøkkenmaskin. Jeg gjør det alltid for hånd. Det viktigste er å røre så lenge at du ser at kjøttdeigen blir seig, og binder seg sammen.

Form kjøttboller med hendene eller med skje og stek på middels sterk varme i stekepanne. Skal du steke mange kjøttboller, kan det være en fordel å bruke to stekepanner, eller ta dem etterhvert som de blir stekt, oppi en kjele som står på svak varme ved siden av. Fordelen med dette er også at du ikke trenger å være så nøye på at de blir helt gjennomstekt i pannen, men du kan la de stå og surre litt i en kjele på svak varme. Putter du en boks med tomater i bunnen av kjelen vil du ha verdens enkleste, selvlagde tomatsaus ved siden av når kjøttbollene er ferdigstekt. Eller du kan lage verdens beste tomatsaus:


Verdens beste tomatsaus
Denne tomatsausen trenger egentlig ikke følge av noe kjøttboller i det hele tatt, og har blitt servert som den er til pasta flere ganger i huset her. Sausen er inspirert av Jamies oppskrift på tomatsaus i kokeboken "Jamie hver dag", som forøvrig er en helt fantastisk bra kokebok. Den er 1 av to kokebøker i kokebokhyllemeteren som er aller mest i bruk hos oss. Anbefales!

Tomatsausen gjør du slik:
1 aubergine
Olivenolje
4 store sjalottløk, delt i båter
1/4 hvitløk, grovhakket
1- 2 chili, finhakket, uten frø
2 bokser gode hermetiske tomater
1/2 dl fløte
2 ts pesto
1/2 lime, - saften av
1 ss balsamicoeddik
Grovmalt pepper
1 mozarella
1 neve revet bladpersille, basilikum, eller en blanding av disse to

Velg en aubergin som er glatt og ikke for moden. Skjær auberginen i terninger. Stek den i olivenolje i en kjele på middels temperatur. Rør rundt så alle sider blir stekt. Hell oppi løk og hvitløk og la det steke til løken blir blank. Hell over tomater, chili, lime og blasamico og la det stå og småkoke på lav temperatur i ca 15 min. Ha oppi fløte og pesto og smak til med pepper og eventuelt salt. 
Rett før servering har du oppi en revet mozarella, og rører rundt. Mozarellaen vil smelte raskt, og sausen får ostetråder oppi. Rør inn urter! Det både lukter og smaker himmelsk!

Server med pasta penne, og eventuelt godt olivenbrød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar