søndag 28. november 2010

Vegards bursdagsmiddag

Vegard ønsket seg en treretters bursdagsmiddag med noen få venner. Og det skulle han selvfølgelig få. Med en liten baby i huset som er litt uforutsigbar på kveldstid var det greit å tenke ut en middag hvor en god del kunne gjøres klart litt i forkant, dette er jo også greit å tenke på hvis man ikke vil stå på kjøkkenet hele kvelden mens man har gjester. Siden det var Vegards bursdag ville jeg gjerne gjøre hovedjobben på kjøkkenet selv. I tillegg så syns jeg at middagen skulle kunne fortelle noe om Vegard og mat.

Av en eller annen grunn glemte vi å ta bilder..

Apertif
Båtsnacks
Dette er en rett som har blitt til i båten. Den er svært enkel og kan greit lages på en fjøl bak i båten og serveres til den som kjører. Noe godt må man jo unne seg selv om man er på tur. Den har imidlertid blitt brukt som snacks en og annen kveld i vinterhalvåret også.

Ritzkjeks
Brie
Sterk pølse, eks Hot Amigo ølpølse
Basilikum

Legg en god bit brie oppå ritzkjeksen, og en skråskjært raus bit pølse oppå her. Pynt med et basilikumblad til slutt.
(En potte basilikum har det forresten utmerket på en liten ukes tur i en tjuefoting)

Vinforslag: Campa Viejo, Cava Brut Reserva eller en iskald øl en sommerdag


Forrett:
Gravet hjortefilet med sennepssaus

Det er stas med ekstra godt pålegg til jul. Hjemmefra har jeg med meg å lage hodesylte, men hva skulle være "vårt" julepålegg? For flere år siden fant vi en oppskrift på gravet hjortefilet, og har siden lagd det vært år til jul. Det er kjempelett og blir veldig godt. Her er det selvfølgelig viktig å skaffe gode råvarer for at retten skal bli god.

Tynne skiver gravet hjortefilet
Rugbrød
Ruccolablader
Sennepssaus
Dråper balsamikosirup

Gravet hjort lager du slik:
Kjøp indrefilet av hjort. Rens vekk eventuelle hinner e.l
Legg den i en form og strø over like mengder sukker og salt.
4 ss sukker
4 ss salt
2 ts hvit pepper
4 ts rosmarin

Legg den i press i ca 4 -5 dager og snu hjortefileten 2 ganger om dagen. ( 1 liten fjøl og 1 liter jus fungerer bra som press)
Ta den opp etter endt antall dager, tørk av og skjær tynne skiver.

Sennepssaus lager du slik:
4 stk eggeplomme
1 ss sukker
1 ss hvitvinseddikk
3 ss grov sennep (bruk favorittsennepen din)
2 ts tørr sennep
2 1/2 dl snaksnøytral olje
5 ss hakket frisk dill
smak til med salt og pepper (bruk gjerne hvit pepper)

Bland eggeplommer, sukker, eddik og sennep i en skål og visp godt sammen. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Tilsett dill og smak til med salt og pepper.

Anrettes med rugbrød, ruccola blader og noen dråper balsamiko.

Vinforslag:
Fransk: Côtes du jura Blanc 2008

Hovedrett:
Ishavsrøye med timianssaus, selleripure, grønne grønnsaker og saltbakte poteter
Denne retten lagde vi første gang etter inspirasjon fra selveste Brimi som viste en bra måte å behandle ferskvannsørret på. Og jeg husker første gang Vegard testet det, og fant ut at det var akkurat like lettvint som det så ut på tv. Retten har blitt endret og tilpasset mange ganger siden den gangen, men måten å behandle fisken på er det samme. Den fungerer også bra med annen rød småfisk.

Beregn 1 filet til hver person. reinskjær filetene for bein, og behold skinnet på. Legg filetene med skinnsiden opp på en oljet stekeplate. Sett i ovnen i 5-10 min på 200 grader. Dra av skinnet på filetene.

Timiansaus:
4 ss frisk, finhakket timian
2 dl skalldyrkraft (eller fiskekraft)
2 dl hvitvin
2 dl fløte
Salt og pepper
Kok inn fiskekraft og hvitvin til det halve, tilsett fløten og timian og la det koke 5 min. Smak til med salt og pepper.

Wok en blanding av sukkererter, druer og vårløk med litt olje, rett før servering

Sellerirotpurè:
Kok sellerirot med noen få skrellede poteter til de blir møre. Hell av vannet, og la det dampe av litt. Mos dette med en gammeldags stapper, eller bruk en stavmikser til ønsket konsistens, bland i en klatt med meierismør og smak til med salt og pepper. Bland i finhakket timian.

Vinforslag:
Italiensk rosèvin

Dessert:
Chilibakt ananas med mascarponekrem og Vegards konfekt
Chilibakt ananas pirrer smaksløkende, samtidig som den lukter helt fantastisk. I tillegg er det en rett som er grei å gjøre i stand og servere til mange på en gang.

1 Ananas
2 dl vann
200 g sukker
2 frøene fra 2 vaniljestenger
2 chili

Skjær tynne skiver av en frisk ananas, og skjær bort skallet, legg disse i en ildfast form. Lag sukkerlake av vann, sukker, chili og frøene fra vaniljestengene, og la det koke opp. Hell dette over
ananasen. Sett i ovnen på 200 grader i 30 min. eller til de er møre.

Mascarponekrem:
250 g mascarpone
saften av en lime
1 Vaniljestang, frøene
2 ss crame fraische
2 ss melis

Rør godt sammen til kremen får en luftig konsistens.

Vegards konfekt finner du her:
Vinforslag: En lett Moscati d`Asti.


Ha godt brød og pestosmør stående på bordet under hele middagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar