lørdag 24. oktober 2009

Spansk aften!




Hvis vi skal spise spansk mat uten å spise tapas, hva spiser vi da? Paella er godt det, men heller ikke den spanske nasjonalretten ble funnet verdig til kveldens spanske treretters.

Så hva blir det til slutt da, etter leting gjennom diverse oppskrifter på nett og i bøker. Spania var ikke fullt så enkelt som vi trodde å finne retter på. Men nå tror vi at vi har funnet en vinner!


Biffspidd med appelsin og hvitløk


3 ss hvitvin
2 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
saften av en appelsin
250 g entrecote i terninger
salt og pepper
250 g baby løk, skåret i to
1 oransje paprika, skåret i terninger
200 g cherry tomater




Bland vin, olivenolje, hvitløk og appelsinsaft.
Tilsett kjøttbiter. Smak til med salt og pepper. Marineres i kjøleskap 2- 8 timer
Forvarm grillen i stekeovnen til sterk varme.La kjøttet renne av. Ta vare på marinaden. Tre vekselvis kjøtt, løk, paprika og tomater på spidd
Grill spiddene under varm grill i 10 minutter.Snu og pensle spiddene flere ganger med marinaden.


Vinforslag: Aventino, Tempranillo 2007, Spansk



Lysing i hvitvin
2 ss hvetemel
4 lysingfileter
4 ss olivenolje
1 1/4 dl tørr hvitvin (Hvit Rioja)
2 store fedd hvitløk
6 vårløk, fine skiver
30 g frisk persille
Salt
Pepper

Forvarm stekeovn til 230 grader. Ha melet på en flat tallerken, med mye salt og pepper.
Vend filetene i melet. Rist av overflødig mel og sett fisken til side.
Varm en lav ildfast gryte. Tilsett olje. Tilsett fiskefiletene med skinnsiden med. Stek fileten i ca 3 min, til skinnet er gyllenbrunt.

Snu fisken, og dryss med salt og pepper. Tilsett vin, vårløk, hvitløk og persille. Sett gryten i forvarmet stekeovn uten lokk i 5 minutter.

Retten serveres med:
Asparges med pinjekjerner og stekte poteter.
2 ss olivenolje
50 g pinjekjerner
1/2 til 1 ss paprikapulver
450 g aspargis
1 liten løk
1 hvitløksfedd
salt og pepper
1/2 sitron

Varm oljen i en stekepanne, tilsett pinjekjernene og stek i 1 minutt. Ta pinjekjernene opp og la de renne av. Ha dem i en bolle og tilsett paprikapulver. Rør rundt :)

Ha aspargesen i en kjel. Hell på kokende vann, kok opp igjen. La dem renne godt av i et dørslag
Varm oljen i stekepannen, tilsett løk og stek den til den mykner og får litt farge. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder til. Tilsett aspargesen i pannen og vend alt sammen. Smak til med salt og pepper og drykk sitronsaft over. Bland med pinjekjernene.


Vinforslag: Val de Sil, Godella 2007, Spansk

Sitronsorbet med cava
3-4 sitroner
2 1/2 dl vann
299 g sykker
1 flaske spansk cava

Rull sitronene hardt. Skjær noen strimler av skallet, og legg det tilside som pynt. Riv så skallet fint av 3 sitroner. Press saften av så mange sitroner du trenger for å få 2 dl saft.

Ha vann og sukker i en gryte over middels varme. Rør til sukkeret er oppløst. Kok opp uten omrøring. Kok i 2 minutter. Ta gryten av varmen og rør inn sitronskallet. Legg på lokk og la det trekke i 30 minutter.

Når blandingen er avkjølt, røres sitronsaften inn. Sil blandingen i en beholder og fryse den i to timer. eller til den er seig og fryser til i kantene. Ha den i en bolle og rør. Sett blandingen i fryseren og gjenta prosessen to ganger til.

Anrett iskuler i høye glass. Pynt med sitronskall og topp med cava.

Vinforslag: Mer Cava ved siden av :)


Vurderinger:
Forretten smakte sol, sommer og reise. Den kunne gjerne ligget enda lenger i appelsinmarinaden, men denne ga likevel det lille ekstra fra et standard grillspyd. Vinen var god!
Fisken var et spennende nytt bekjentskap. Ukjent, billig og god. Retten kunne nesten like gjerne vært en god norsk rett som spansk, uten at vi egentlig vet hva som er ekte spansk. Mild, men smakfull. Potetene (som var stekt i olje) var kjempegode.
Stekepanne som har stått i stekeovn har VARMT håndtak... (fotograferingen falt ut i "andre akt" pga dette)
Desserten var fantastisk deilig, lett og lage og kombinasjon med cava var bare kult!!!




2 kommentarer:

  1. Vi fikk Torgrim Eggens egenkomponerte Fiken a'la Baudelaire. Vaniljeis smeltes mykt nok til å røre inn en masse kanel, før den settes på frysa igjen.

    Fiken, naturligvis - flambert med absinth. Jeg går ikke videre, men av en liter absinth, går en desiliter til flamberingen, og resten når man går tom for vin.

    Nå var Baudelaire fransk, men når retten ble servert i Spania, så holder det i bøtter :-)

    Fin meny dere har komponert.

    SvarSlett
  2. Vi har lagd karmelliserte, varm fiken med mascarponekrem. Det er også en fantastisk deilig dessert. Fiken er kult. :)

    SvarSlett