lørdag 10. oktober 2009

Nesten i Italia


Forrett: Carpaccio
Oksefilet
8 ss olivenolje
150 g sopp
50 g parmesan
Basilikum
1-2 sitroner
Grovmalt pepper
Maldon salt

Pakk kjøttet i plastfolie og legg i fryseren. Skjer i løvtynne skiver. Bank skivene enda tynnere. Pensle tallerkenene med olivenolje og legg skivenne flatt ved siden av hverandre på tallerkenen. Drypp olje over.
Legg over tynne skiver fersk sopp, høvle over rikelig med parmesan. Krydre med salt og pepper. Og strø over basilikum blad.
Serveres med sitron og sprø loff.

Vinforslag: Serrego Alighieri, possessiono Rosso

Hovedrett: Spaghetti alle vongole
I kg hjerteskjell
2 1/2 dl tørr hvitvin
2 bunter persille
1 liten løk
3 hvitløksfedd
6 ss olivenolje
400 g spaghetti
2 ss mykt smør
1/2 sitron
salt
pepper

La skjellene ligge under rennende vann i 1 time. Skrubb skjell i rennende vann. Kast åpne skjell.
Legg skjellene i en stor kjele og hell over hvitvin. Kok opp.
Ta opp skjellene når de åpner seg. Kast skjell som fremdeles er lukket.
Finhakk persille, løk og hvitløk. Fres blandingen i olivenolje. Hell over skjellkraften og kok inn tilhalvpraten

Kok spaghettien.
Bland sammen spaghettien, skjellsausen, olivenolje og skjellene. Dryss persille og kvernet pepper over.

Vi prøvde en hvitvin fra Sicilia. Montalto, chardonnay.
Mmm den var god..

Dessert: Covigla di caffe
2 1/2 dl espresso
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 eggeplommer
8 ss sukker
mokkabønner til pynt.

Smelt 4 ss sukker i nylaget kaffe, avkjøl. Varm melken i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøen. Legg dem i melken. Skal ikke koke.

Sett en bolle i varmt vannbad. Legg i eggeplommene og resten av sukkeret, pisk til eggedosis.
Ta vaniljestangen opp av melken. Hell først den avkjølte kaffen,, deretter meken, litt om gange i eggedosisen. Rør kraftig hele tiden. Trekk den skummende kremen fra varmen , sett den i kaldt vannbad og avkjøl den under omrøring
Stivpisk kremfløten , skjær 3/4 inn i kaffekremen. Fyll kaffekremen i begere og la dem stivne i fryseren.
Ta ut kaffekremen ca 20 min før servering. Pynt med krem og mokkabønner og mynte.

Serveres med: Lakka, Lapponia. (fra ehhhh Finland... )


Vudering:
Vinen til forretten passet utrolig bra, men var òg svært godt drikkende når matfatet var tomt. Carpaccio er en vinner. Enkelt og perfekt! Kan lett lages til mange.

Vel, altså i Italia er ofte spaghetti en forrett. Men hvis man får den med hjerteskjell, er det nesten umulig å ikke forspise seg.
Har du ikke smakt hjerteskjell? Løp og kjøp. Det er bare utrolig godt. Og vinen; ehh den er tom.

Desserten. Den skal vi jobbe litt mer med., det har seg sånn at den var ikke absolutt helt
vellykka men smakene var vannvittig gode.. Og vi tror det bare er å ha langmodighet med den eggedosispiskinga. Kommer nærmere tilbake til saken når problemet er løst.....







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar