søndag 13. mars 2011

Resultat av gavekort på 5 retters middag:


Kveldens femretter var først og fremst en bursdagsgave i anledning Terjes femtiårsdag. Derfor måtte det selvfølgelig også være fem retter!

Oppskriftene er til ca 4 porsjoner.
Kveldens retter var inspirert av Jamie, Hellstrøm og Stiansen.
Alle bildene er tatt av Terje Lauvdal.

Varmrøkt laks med potetsalat og pepperrot





6 amadinepoteter
2 ss creme fraiche
2 ss olivenolje
Revet skall av 1 sitron og saft av ½ sitron
En liten neve frisk finhakket persille
En liten neve frisk finhakket gressløk (spar noen hele strå til pynt)
4 vårløk
2 ss revet pepperrot (spar litt til pynt)
Salt og pepper.
Varmrøkt laks

Kok potetene til de er møre. Rør sammen blandingen av resten av ingrediensene. Del potetene i skiver mens de enda er varme og bland sammen. Smak til med salt og pepper, og vurder å ha enda mer pepperrot i. Denne salaten skal rive litt i smaken så det ikke bare blir en vanlig potetsalat.




Bland i varmrøkt laks eller dander det på toppen av retten, strø litt mer pepperrot på toppen og legg et par hele gresstrå som pynt over det hele.


Vinforslag
En italiensk Soave eller en Chablis Cru

Rype med rotgrønnsaker


2 dl vann
4ss viltfond
2 ss solbærsirup (ublandet)
3 dl kremfløte
2 små neper
1 persillerot
4 rypebryst
Smør
Frisk timian

Kok opp vann og ha i viltfond, buljong, solbærsaft og fløte. Kok til det blir tykt og smak til. Skjær nepe og persillerot i tynne skiver og strimler og stek dem på svak varme i smør.
Stek rypebrystene på middels varme, 2 min på hver side. Legg rypene oppå rotgrønnsakene og dryss rikelig med timian over.

Vinforslag
Lua Nova, Douro 2008, Portugal


Kveite med søtt og syrlig


Kveite (150 g pr person, du må ha mer hvis dette er eneste rett)
Usalta smør
2 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 dl fiskekraft
100 g kaldt usalta smør
200 g sjampinjonger
1 grønt eple
Sitronsaft
Tomatfileter av 3 tomater
Fruktkjøtt fra en sitron
Grovkvernet pepper

Varm ovnen til 180 grader. Legg fisken i en ildfast form med litt smør. Kok sjalottløk, hvitvin, fiskekraft nesten helt inn. Hell det over fisken. Dekk medl aluminiumsfolie og sett i ovnen i 10 -15 min. Sil av kraften. Hold fisken varm. Pisk det kalde smøret i terninger inn i fiskekraften.
Skjær sjampinjonger og eple i terninger og smelt raskt i litt smør, vannn og sitronsaft. Tilsett sitronkjøtt og tomatfileter. Hell over fisken. Sett fatet i ovnen i 2-3 minutter.
Anrett fisken med tilbehør på tallerkener og hell sausen over. Ha over grovkvernet sort pepper.

Vinforslag
Bourgogne, Chardonnay

Ost med pærekompott og marinerte valnøtter


Utvalgte oster etter eget ønske. Vi benyttet Port Salut, Manchego og Brie, men en kraftig blåskimmelost vil også passe godt til tilbehøret.

Pærekompott
4 pærer
0,5 dl sukker
1,5 dl hvitvin
1 dl hakkede pistasjekjerner uten salt
1 dl pinjekjerner
Skrell pærene, og del dem i biter. Kok de i sukker og hvitvin til de blir møre. Rør de sammen til en grøv pure og bland sammen med kjerner og nøtter. Serveres kald.

Marinerte valnøttkjerner
2 dl valnøtter
1 dl sukker
1 dl portvin
1 dl rødvin
1 ss sitronsaft

Kok opp valnøtter i kaldt vann og hell av vannet. Gjenta tre ganger. Brun sukkeret til lys karamell og tilsett viner og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. Tilsett valnøtter og kok dem på svak varme til sauser tykner. Avkjøl.

Ovnsstekte fikener med mascarponekrem

4 store fikener
4 toppede teskjeer brunt sukker
Revet skall av en appelsin
Saften av en appelsin
4 ts usalta smør
1 dl usaltede pistasjenøtter (hakk noen av dem grovt)
1 dryss kanel
2 ss akasienonning
250 g mascarpone

Skjær hver fiken i fire båter på langs fra stilken og ned, men ikke skjær helt til bunns. Plasser fikenene i en ildfast form. Ha over en ts brunt sukker og en ts usaltasmør og litt appelsinskall midt i hver fiken. Dryss pistasjenøtter og appelsinsaft over. Dryss litt kanel på til slutt. Stek fikenene i ovnen i 10 minutter på 180 grader.

Visp sammen honning og mascarpone så det blir lett og luftig.

Server en fiken med mascarpone ved siden og øs karamellsausen som blir i formen over. Dryss gjerne litt mer appelsinskall over og noen hakkede pistasjenøtter.


1 kommentar: