mandag 10. januar 2011

Hav og himmel

Etter en tids fravær er nå våre treretterslørdager tilbake. For 2011 har vi valgt at vi skal lage forretter og hovedretter fra hav og hei, eller rettere sagt sjømat og vilt. Dessert skal det selvfølgelig også være, men denne har vi ikke sagt noe om. Trerettersmiddagene blir som hovedregel laget annenhver lørdag med eller uten besøk.

Lørdag 8. januar startet vi året med en fantastisk deilig trerettersmeny, til tross for at vi kom på at vi skulle lage menyen kun kort tid før, og med en heller slunken januarkonto. I iveren etter å komme i gang med favoritthobbyen vår, glemte vi å ta bilder. Men lover å bli bedre :)

Kongekrabbesymfoni med avokado og granateple
1 avokado i skiver
Kjernen av 1/2 granateple
Filetene av 1/2 grapefrukt
Blader av ruccola
Kongekrabbebein

Deler kongekrabbebein i 2, stekes med kjøttsiden ned på sterk varme i 3 min. Anrett på tallerken over de nevnte frukt og grønt. Pynt med balsamiko sirup og/eller søt chili saus.

Vinforslag:
Italiensk hvitvin

Urtebakt torsk servert med spinat og østersopp, potetmos og rødvinssaus

Torskefilet (eller annen hvit fisk etter hva du liker)
3 ss finhakket Ruccola
3 ss finhakket Kjørvel
3 ss finhakket Dill
2 ss revet parmesanost
2 ss pinjekjerner
saften av 1/2 sitron
1/2 kinesisk hvitløk eller 2 fedd
Spinat
Østerssopp

Ha pinjekjerner, dill, kjørvel, ruccola og parmesanost og hvitløk i en blender, og kjør til alt er finhakket, hell over sitronsaften og bland. Smør blandingen over fiskefiletene på ene siden og la det stå. Stek fileten på den andre siden i stekepanne på middels sterk varme med lokk på til fisken er ferdig stekt (5 min)

Stek østerssopp i smør med grovkvernet pepper. Bland i 2 never spinat mot slutten av steketiden.

Rødvinssaus
4 dl rødvin
3 dl fiskekraft
Sitronsaft
100 g usaltet smør
Salt
Pepper
1 ts cajennepepper
kokes inn til ca 2 dl. Hell oppi saften av 1/2 sitron og rør inn 100 g romtemperert usaltet smør i terninger. Ha i cajennepepper og smak til med salt og pepper. Hvis sausen har blitt for kraftig kan smaken rundes med litt til smør.

Server retten med en kraftig hjemmelaget potetmos eller saltbakte poteter til.

Himmelsk sjokoladeterte
300 g hvetemel
100 g melis
200 g smør
1 egg

Smuldre smøret i mel og melis. Og kna inn et sammenvispet egg. La deigen hvile over natten i kjøleskap.

Kjevle ut deigen og legg over i paiform. Stekes på 180 grader i 10 min.

150 g mørk sjokolade
1 1/2 dl kesam
30 g usaltet smør
1 egg
Bringebær

Varm kesam opp til kokepunktet, ta den av plata og ha sjokoladebitene oppi, rør forsiktig til det blir en jevn masse. Rør inn smøret. Visp egget luftig og bland det i sjokolademassen. Hell over i den halvstekte tertebunnen. sett bringebær enkeltvis ned i sjokoladefyllet i midten av terten.
Stekes i 15 min på 160 grader.

Serveres lun med et lite melisdryss over og bringebærsaus ved siden av. En kopp italiensk espresso vil være perfekt følge


Vurdering:
Menyen ble en god start på året og vår fantastiske matlagingstradisjon. Selv om trerettersen kom så seint på kvelden blir man mett på en god måte av sjømat. Mengden lag av urter må tilpasses tykkelsen på fisken slik at urtelaget ikke overtar for stor del av fiskesmaken. Menyen er lett å få til, og vi smiler fornøyd med oss selv og er enig om at det er enkelt å lage god mat :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar