søndag 24. januar 2016

Lammegryte som varmer, med kjøtt av villsau og rotgrønnsaker




Ingenting varmer så godt som en skikkelig kjøttgryte. Først varmer det i mange timer på kjøkkenet, og den gode lukta får rikelig med tid til å spre seg i huset. Deretter varmer den innvendig. En god kjøttgryte krever en dag med innevær, god tid, litt tålmodighet og gode råvarer. Det finnes utallige måter å lage gode kjøttgryter på. Tidligere har vi lagt ut oppskrift på  gresk stifado, og noen vil kanskje si at denne ligner. De er nok iallfall i familie. Mengdeangivelsene i oppskriften er basert på ca mål, og smak til :) Rotgrønnsakene kan varieres, og det kan valg av kjøtt også. Det går helt fint an å lage gryta på vanlig lam. Denne gryta lager du enkelt i en god gammeldags jerngryte, og da klarer du deg fint med den ene gryta. Godt for oppvasken.

Dumper du over muligheten til å lage mat med kjøtt av villsau, så anbefales det. Det er godt til så utrolig mye. Lammelår av villsau er helt fantastisk.

Men tilbake til retten. Du trenger:

Grytekjøtt ca 800 g
1 stor boks grovhakkede tomater (400 g)
2 ss tomatpurè
4 hvitløksfedd
3 cm ingefær, finhakket
4 rødløk
2 gulbeter
5 jordskokker
4 gulrøtter
1persillerot
1 liten sellerirot
1 bunt persilleblad
2 ts basilikumpesto
2 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts kanel
1 ts cajennepepper
1 ss oregano
1 ts smoked paprika
1 ss gresk krydderblanding til souvlaki
Vann
Smør til steking
Smak til med salt og pepper, event gresk krydderblanding (souvlaki)  hvis du har.


Sånn gjør du det:
Stek kjøttet i smør til det har fått god farge på begge sider. Ta ut kjøttet og legg det til side.
Stek løk, hvitløk og ingefær  på svak varme, i en klatt smør til det har blitt mykt.
Legg tilbake kjøttet i gryta, og hell oppi tomater, tomatpurè og vann til det står på høyde med kjøttet. Bland sammen krydder, balsamico, pesto og olje, og rør dette inn i gryta. La det koke opp. Sett deretter gryta med lokk inn i ovnen på 180 grader. Der skal den stå i 3 timer, eller et par timer til hvis det passer bedre. Smak!
I mellomtiden gjør du klart grønnsakene, og kutter dem i litt grove biter.
Den siste halve timen legger du inn grønnsakene i kjelen.  Rør rundt, sett på lokk, og la det stå 30 min til.

Serveres med ris til!

Nyt!






 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar