søndag 18. mars 2012

Reinsdyrsteik med rødvinssaus, glaserte rotgrønnsaker og urtepoteter
Dette er innenfor definisjonen ekte søndagsmiddag av god tradisjonell sort. Og noen ganger kjennes det helt greit. Litt småjusteringer utifra det mest tradisjonelle vil du finne.

Gni inn steika med godt med salt og pepper. Brun den i smør på alle sider. Legg den på rotgrønnsaker over i en ildfast form, og hell 1 dl rødvin over.

Sett i stekeovn på 100 grader i 3 1/2 time. Pakk steika inn i folie når den er ferdig og la den hvile i 20- 30 minutter.

Rødvinssaus
Stekesjy
1 1/2 dl rødvin
1 ss smør
1 ss ripsgele
1 ts sennep
1 ts enebær
maizenna til jevning

Sil kraften som ligger under steika over i en kjele. Ha i rødvin, smør ripsgele, sennep og enebær la det småkoke i 20 min, mens steika hviler. Smak til med salt og pepper og jevn med litt maizenna.

Urtepoteter
Amadinepoteter
1 ts maldonsalt
1 ss olivenoljeldon
2 ts god pesto
1 neve finhakket bladpersille
Del potetene i to og legg dem i en ildfast form. Sildre oliveoljen over og dryss over salt. Bland inn pestoen og persillen. Sett i ovnen på varmluft på 225 grader i ca 25 min eller til potetene har blåst seg litt og blitt møre og brune i kantene.

Glaserte rotgrønnsaker


1/2 sellerirot
4 gulrøtter
3 cm fersk ingefær
1/4 kinesisk hvitløk (eller 3 fedd)
1 ss smør
Grovkvernet pepper
1 ss akasiehonning

Kutt sellerirot og gulerot i omtrent like store biter. Finhakk ingefær og hvitløk. Stek blandingen i smør, kvern over godt med pepper og la stå og surre til grønnsakene blir litt møre. Skru opp varmen litt, hell over honningen og rør til blandingen blir blank.

I tillegg hadde vi aromasopp stekt med smør og pepper ved siden av.2 kommentarer:

  1. Hmmm - hvordan steike steika og lage urtepotetene i samme ovn? Eller er det meningen at denne retten trenger 2 ovner? Eller skal steika ligge til kjøling i en halvtime men du lager potetene??

    SvarSlett
  2. Vi lot steika hvile i 20 min og stekte urtepotene i mens. Hvis du ikke vil ha steika til å hvile så lenge, så kan du ha litt kortere steketid, og noe varmere mot slutten, å ha potetene inne samtidig.
    Vi bruker ikke to stekeovner, av den enkle grunn at vi ikke har det :)

    SvarSlett