søndag 10. april 2011

Pesto - Grønn lykke

Våren, sommeren og høsten er urtenes tid. Det er tid for å så urter, og kjøper du urtene ferdige kan du nå merke at de trives bedre i vinduskarmen. Om ikke lenge kan vi også plante de ut i krukker, bed og verandakasser. Urter gjør (nesten) ethvert måltid bedre, og når du kan plante de ut er det nesten sånn at jo mer du spiser av dem, jo mer blir det. Hvis du lurer på hva du skal bruke dem til så lager du deg en pesto.

Pesto er svært anvendelig og kan brukes til mye. Bruk den sammen med spekeskinke og parmesanost, legg på litt pesto til en osteanretning, eller bruk den til å marinere fisk i. Her lager vi kyllingspyd som er pestomarinert, og jeg har nesten alltid en god skjei pesto i pizzasausen. Bruk den som krydder i hverdagsmiddagen, eller bland smør og pesto så får du pesto smør.

Italiensk pesto
1 potte basilikum
1 ss pinjekjerner
2 ss revet parmesanost
½ ss sitronsaft
1-2 hvitløksfedd eller ½ kinesisk hvitløk
God olivenolje

Ta alle ingrediensene over i en hurtigmikser utenom olivenoljen. Sett i gang hurtigmikseren og hell olivenolje i til ønsket tykkelse. Bruker du hurtigmikser blir pestoen finmost, knallgrønn og luftig, mens bruker du foodprosessor kan den bli mer grovhakket. Hver til sitt bruk.

Har du lyst på pesto, men har ikke basilikum, eller har lyst på en litt annen pesto. Prøv denne:

Fyll en hurtigmikser eller en foodprosessor med urteblader:
1 neve korianderblader (også med stilk)
1 neve bladpersille
1 neve kjørvel
1 neve ruccola
1-2 ss sitronsaft, eventuelt litt revet sitronskall
1 grønn chili
2 hvitløksfedd
3 ss revet parmesanost
1 ts grov sennep
2 ss pinjekjerner

1 kommentar:

  1. Fin og enkel oppskrift. Fin blogg dere har
    Mvh
    Bjørnar B. Waage
    www.matlidenskap.com

    SvarSlett